Nőtt a spanyol munkanélküliek száma

Spanyolországban 1,6 százalékkal, több mint 52 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma októberben az előző hónaphoz képest – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium.

A munkaügyi központokban nyilvántartott munkanélküliek száma 3,2 millió volt az év tizedik hónapjában, amely a jelentés szerint hagyományosan kedvezőtlennek számít, és a felmérés 22 éves történetében még sosem mutatott csökkenést.
A turisztikai főszezon, valamint a mezőgazdasági idénymunkák végén a szolgáltató szektorban volt a legnagyobb mértékű, 43 ezret meghaladó a munkanélküliség növekedése, amelyet az agrárágazat követ több mint 9 ezerrel.
Tavaly októberhez képest egy év alatt 6,1 százalékkal, több mint 212 ezerrel csökkent a munkanélküliség Spanyolországban – részletezte a jelentés.
A spanyol statisztikai hivatal adatai szerint a spanyol munkanélküliségi ráta 14,55 százalék volt az idei harmadik negyedévben, ami a legalacsonyabb 2008 vége, azaz a gazdasági válság kezdete óta.
A második negyedévben még 15,3 százalékot mértek, 1,4 százalékponttal kevesebbet mint az első negyedévben.
A spanyol kormány legutóbbi tájékoztatása szerint erre az évre 15,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható a tavalyi 16,5 százalék után, jövőre pedig 13,8 százalékkal számolnak.

 

MTI 

Megosztás / Ajánlás