Nekünk munka, nekik álom – Egy nap a fogyatékossággal élő emberekért

Országossá nőtte ki magát a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program, amelynek célja, hogy egy napra összehozza a fogyatékossággal élő, valamint a megváltozott munkaképességű álláskeresőket a fogadásukra nyitott vállalatokkal, cégekkel. Május 30-án Budapesten és 19 vidéki helyszínen rendeznek különleges nyílt napot, ahol a programra pályázó fogyatékossággal élő jelentkezőknek lehetőségük adódik bepillantást nyerni álommunkájukba. Idén várhatóan több mint 200 résztvevő és ugyanennyi munkáltató vehet részt a programban.

A Neked Munka, Nekem ÁLOM! azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a nyitott munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre. A program Írországból indult a “Job Shadow Day” keretében, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal emberek átélhetik és kipróbálhatják milyen is lehet az “álommunkájukban” dolgozni.

Alapítványunk 1993 óta támogatja a fogyatékos embereket munkában való elhelyezkedését, képességeik kibontakoztatását, valamint azt, hogy lehetőségük legyen megteremteni maguknak az önálló élet feltételeit. A program 2015-ben indult el Budapesten, azóta hat városban vált ismertté és közel 60 fogyatékos ember és csaknem ugyanennyi munkáltató kapcsolódott be a programba. Idén további 13 helyszínnel bővül a lista, és jelenleg várhatóan több, mint 200 vállalat fogadja a fogyatékos résztvevőket. Meggyőződésünk, hogy az integráció és a befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják és ezt hivatott elősegíteni a Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés.” – mondta el Bíró Veronika a program vezetője. سلوتس اون لاين

Az eseménysorozat 2017. május 30-án indul Budapesten, és május 30-ától június 2-ig kerül sor a nyílt napokra országszerte. A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be a résztvevő fogyatékossággal élő embereknek, hanem egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló is. Ő fogadja a fogyatékossággal élő munkavállalót, míg a résztvevő nyomon követheti a fogadó munkavállaló napját. A folyamatot tapasztalt mentorok segítik országszerte, elkísérik a munkahelyekre a résztvevőket, és a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak a munkáltatóknak is egyaránt. مواقع القمار A programban részt vehet bármilyen jellegű, magán, nonprofit szektorban vagy a közszférában működő munkáltató, vállalkozás és szervezet.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A nagy érdeklődésre való tekintettel Budapesten már beteltek a helyek, azonban a programmal együttműködő vidéki partnerszervezetek továbbra is várják a nyitott munkáltatók és az érdeklődő, fogyatékossággal élő emberek jelentkezését. لعب روليت További információ a program részleteiről: http://nekedmunka.hu

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. támogatja.

***A hátrányos helyzetű- és fogyatékos emberek foglalkoztatása, munkanélkülisége tekintetében Magyarország még sok kihívás, megoldandó feladat előtt áll, derült ki az Eurostat által 2015-ben készített felmérése alapján.  Az alacsony foglalkoztatási arány (Mo: 18,1%, EU28 átlag: 38,1%) és magas munkanélküliségi ráta (Mo: 24,9%, EU28 átlag:17,4%) Európa több országára jellemző ebben a célcsoportban. Magyarországon pedig a 2011-es népszámlálási adatok alapján az országban fogyatékkal élők száma közel 500 000 fő volt, és a fogyatékossággal élő emberek mindössze 13-14%-a volt a felmérés időszakában foglalkoztatott, messze elmaradva a fogyatékkal nem rendelkezőktől, akiknél ez az arány 48%. Ez a társadalmi csoport tehát nagymértékben veszélyeztetett a kirekesztődés, a tartós munkanélkülivé válás és az ezzel együtt járó pénzügyi nehézségek szempontjából.

Így különösen nagy igény mutatkozik arra, hogy olyan munkahelyek jöjjenek létre, melyek illeszkednek a képességeikhez, hosszú távon kínálnak munkalehetőséget és a tartós foglalkoztatás érdekében valós piaci keresletet elégítsenek ki.

 

Megosztás / Ajánlás