Kezdik beárazni a munkaerő-keresletet a vállalkozások

A vállalkozások egyre inkább felismerik, hogy emelni kell a munkavállalók béreit ahhoz, hogy megtartsák őket, a piac kezdi beárazni a munkaerő-keresletet – mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán, a KSH legfrissebb adatait kommentálva.

A helyettes államtitkár kiemelte: az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal nőttek a reálbérek, amelyek a 41. hónapja folyamatosan emelkednek. Az okok között említette, hogy továbbra is nagyon alacsony az infláció, szinte nincs áremelkedés, illetve ez év január 1-jétől 16 százalékról 15-re csökkent a személyi jövedelemadó (szja).

Hozzátette, hogy a fegyveres testületek illetményemelése, illetve a szociális ágazatban végrehajtott béremelések hatása megjelent az adatokban, a vállalkozói szférában csaknem 7 százalékos a reálbér-növekedés, míg a közszférában mintegy 12 százalék.

A helyettes államtitkár elmondta: általában az év végi jutalmazások mindig reálbérek emelkedését eredményezik, így optimista az idei teljes éves reálbér-növekedést tekintve.

A nemzetgazdasági tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a közfoglalkoztatás hatását beszámítva 7,5 százalékkal, anélkül 8,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek január-májusban.

Az NGM kiemelte, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – rekordmértékű, csaknem 79 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 májusához képest.

A vállalkozói szektor és a közszféra béremeléseinek, az alacsony inflációnak, az adócsökkentéseknek és a munkahelyvédelmi akciónak továbbra is meghatározó szerepe van a magyar családok jövedelmének gyarapodásában. A folyamatosan növekvő reálbérek egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar reformok működnek – írja közleményében az NGM.

 

MTI
2016. július 20.

Megosztás / Ajánlás