Hétéves csúcson a munkaerő-felvételi kedv

A magyar munkaadók 17 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, míg 3 százalékuk számol elbocsátással, a felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből meghatározott munkaerő-piaci mutató értéke szezonálisan kiigazítva plusz 13 százalék, ami a legmagasabb érték a magyarországi felmérés kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta – közölte a Manpower MTI-vel.

A negyedévente végzett felmérés szerint a megkérdezett 751 munkaadó 78 százaléka nem tervez változást a harmadik negyedévben. لعبه القمار روليت

A cég szerint egyre erősebben jelentkezik a magyar munkaerő piacon a szakember hiány. Kiugróan erős, 22 százalékos felvételi kedvet jelzett például a pénzügyi és üzleti szolgáltató szektor, a Magyarországon működő szolgáltató központok ugyanis folyamatosan küzdenek azzal, hogy megfelelően képzett, idegen nyelveket beszélő munkavállalókat találjanak. الرهان على مباريات كرة القدم A gyártás területén minden ötödik munkaadó jelzett felvételi szándékot a következő negyedévre, a legjobb szakemberekért azonban nem csupán egymással, hanem más európai cégekkel is versenyezniük kell, márpedig bérekben a magyarországi cégek nem versenyképesek a legerősebb európai gazdaságokkal, de még a szomszédos országokkal sem.

A felmérés szerint valamennyi ágazatban, régióban és cégméretben pozitív a felvételi kedv.

Az építőipar munkaadóinak csaknem ötöde ugyancsak felvételt tervez, 12 százalékos mutatót jeleztek, míg a legkevésbé optimista várakozásokat a közüzemi szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területéről jelezték, ezekben az ágazatokban 4, illetve 3 százalék a mutató értéke.

A legnagyobb mértékű bővülést a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók várják a harmadik negyedévben, itt a mutató 16 százalékon áll. A leggyengébb felvételi kedvet a Dél-Dunántúli munkaadók jelentették, ahol a mutató értéke 5 százalék.

Méret szerint leginkább a 250 dolgozó feletti nagyvállalkozásoknál számítanak létszámbővülésre, ahol 20 százalék a mutató értéke, míg 17 százalék az 50-249 embert foglalkoztató közepes, és 12 százalék a kis cégeknél. كيف تربح المال من الالعاب A mikrovállalkozások ennél jóval óvatosabbak, itt a mutató értéke 7 százalék.

A ManpowerGroup világszinten 43 országban 59 000 munkaadó megkérdezésével végzett felmérése szerint a munkaadók többsége felvételt tervez a következő három hónapban, ugyanakkor szerényebb mértékű növekedésre számítanak, mint az előző negyedévben, vagy a tavalyi év azonos időszakában. A harmadik negyedéves várakozások Indiában, Japánban, Tajvanon, Guatemalában, Romániában és az Egyesült Államokban a legerősebbek, míg a brazil, olasz és svájci munkaadók jelentették a legalacsonyabb felvételi kedvet – derült ki a felmérésből.

 

2016. június 14.

Megosztás / Ajánlás