Csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

Nógrád megyében a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az első félév végére, de az álláskeresők 14,5 százalékos aránya így is a legmagasabb az országban – tájékoztatta az MTI-t a Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője.
Tamási Ildikó a féléves adatokat ismertetve elmondta: június végén 12 061-en szerepeltek a nyilvántartásokban, a pályakezdők száma 304, a nem pályakezdőké 1335 fővel csökkent egy év alatt.
A havi átlagos létszám utoljára 12 éve volt alacsonyabb a jelenleginél – tette hozzá.
Az első hat hónapban 13 046 állásigény jelent meg Nógrád megyében. Az új álláshelyek 79 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, de az elsődleges munkaerőpiac létszámigénye a félév végére elérte a 2577 főt, ami 17,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezek fele támogatás nélkül is betölthető volt. A megye gazdaságában meghatározó szereppel bíró ágazatok közül a feldolgozóipar 717, a kereskedelem 515 embernek kínált munkát.
Tamási Ildikó kitért rá: Nógrádban 1534 volt a pályakezdő álláskeresők száma. Minden hetedik-nyolcadik álláskereső ebbe a csoportba tartozott, köztük 55 százalék körüli az alacsony iskolai végzettségűek aránya. Kiemelt uniós program segíti a munkaerőpiacra a 25 év alatti fiatalokat bértámogatás, képzés és mobilitási támogatásokkal. Több mint 800 millió forint áll rendelkezésre és már több mint 1300-an részesültek támogatásban az Ifjúsági Garancia Rendszer keretein belül.
Mint elmondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium erre az évre 186,6 millió forintot biztosított a megyének az új támogatásokra. Ebből segítik az álláskeresők vállalkozóvá válását, valamint ebből adnak pénzt a foglalkoztatást bővítő bértámogatásra, a lakhatási és a munkahelymegőrző támogatásra.
A minisztérium által indított “Nők 40+” elnevezésű programban eddig 29-en kaptak lehetőséget, hogy megszerezzék a nyugdíjhoz hiányzó jogosultsági időt.
A “Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” programban 2016-ban és 2017-ben legalább 820 álláskereső nyílt munkaerőpiacon való elhelyezkedését segítik. A program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkezők ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a munkaerőpiacon helyezkedjenek el. Erre június végéig 105-en igényeltek támogatást. A közfoglalkoztatottak és a nyilvántartásban szereplő álláskeresők elhelyezését segíti az “Út a munkaerőpiacra” program, amelynek segítségével 1100 állás nélküli munkaerőpiaci esélyét biztosítja a foglalkoztatási szolgálat.
Tamási Ildikó arról is beszámolt, hogy az “Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című projektben több mint háromezren kapnak lehetőséget képzettségi szintjük növelésére. Többek között kerti munkásokat, óvodai dajkákat, település karbantartókat képeznek, a tanfolyamok döntően az önkormányzati igényekre épülnek, de a következő időszakban egyre nagyobb teret kapnak a hiányszakmák képzési lehetőségei is.

2016. augusztus 15.

Megosztás / Ajánlás