A legtöbb álláskeresőnek rossz az önéletrajza

Első benyomás csak egyszer van!
Az álláskeresés gyakran azért sikertelen, mert a jelölt átírja más pályázatát vagy az internetről letöltött önéletrajz-sablont.

A legtöbben úgy kezdenek munkát keresni, hogy fogalmuk sincs, mit kellene tenniük. Legjobb ötletként átírják más önéletrajzát, vagy letöltenek az internetről egy-két önéletrajz sablont, majd azokat kiegészítik. Vakon küldözgetik a szélrózsa minden irányába, idővel még olyan helyre is, ami egyáltalán nem felel meg céljaiknak, tapasztalataiknak, tudásuknak… Csalódás csalódás hátán, miközben ők magunk is érezik, hogy nem jó ez így, „valami hiányzik” az anyagukból” – foglalja össze dr. Sinkó Erika, a Műegyetemi Állásbörze trénere a legjellemzőbb álláskeresési hibákat.

Nagyon fontos, hogy az önéletrajz valóban rólunk szóljon – a mi gondolataink, tapasztalataink, jellemző tulajdonságaink jelenjenek meg benne. Noha kétségkívül kényelmes és könnyű megoldás egy minta kitöltése (kivéve, ha ún. Europass önéletrajz kitöltését kérik!), érdemes a szakmaiságot szem előtt tartva eltérni a tartalmi és formai kötöttségektől, mert így ki lehet emelkedni a jelentkezők tömegéből. Elég valószínű ugyanis, hogy a „versenytársak”, vagyis a többi munkakereső szintén egy sablont dolgozott át. Erika tapasztalatai szerint 100 munkavállalóból majdnem 95 ugyanazt az analógiát követi és csak körülbelül 5 készít egyedi anyagot. Aki pedig a 95 egyforma jelentkező egyike, elveszik a tömegben és meglehetősen amatőr első benyomást kelt. Első benyomás pedig – mint ahogy a neve is mutatja – csak egyszer van, főleg ebben a helyzetben!  A rossz, sablonos CV egyik legsúlyosabb következménye, hogy nem hívják be készítőjét az interjúra, akár heteken, hónapokon át.

Aki szeretne többet megtudni a témáról, látogasson el a 43. Műegyetemi Állásbörzén a több ezer hazai és külföldi álláslehetőség mellett meghirdetett, ingyenes Felkészítő Szintre! A népszerű programsorozaton próbainterjúk, önéletrajz- és karrier coaching, pszichológiai- és stílus tanácsadás, grafológiai elemzés, tréningek és előadások segítik az állásinterjúkra készülők sikerét, akik a több mint 150 kiállítói standon utána ki is próbálhatják az itt tanultakat.
A programokra a helyszínen és a weboldalFelkészülés az állásbörzére” menüpontjában előzetesen is regisztrálhatnak az álláskeresők.
Időpont: 2016. október 12–13. (szerda–csütörtök), 10:00–17:00
Helyszín: Budapest 1111, Műegyetem rkp. 3., K épület
Szervező
: Műegyetemi Hallgatói Kft. és BME Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság
A belépés és a felkészítő programok egyaránt ingyenesek!
http://www.allasborze.bme.hu/

Megosztás / Ajánlás